Blockkedjor.se

Binance Coin (BNB)

Binance Coin

Officiell webbplats: https://www.binance.com/en/bnb

Binance Coin (BNB) skapades av exchangen Binance 2017. Först som en ERC20 på Ethereum-nätverket, men strax därefter som ett eget nätverk. Myntet är likt Ethereum på många vis, och stödjer transaktioner och smarta kontrakt.

BNB är snabbare och har mycket lägre avgifter än Ethereum, vilket har gjort att det fått ett rejält uppsving 2021, när Ethereums transaktionskostnad skjutit i höjden. Hastigheten kan förklaras genom att BNB inte är lika decentralicerat som Ethereum. Man håller fortfarande sina privata nycklar, men konsensus sker med enbart 21 noder i nätverket, som styrs av Binance själva. Konsensusmetoden är Proof of Staked Authority (PoSA).

Sedan BNB lämnade Ethereum-nätet har man regelbundet utfört så kallade token burns (myntbränder), för att belöna existerande ägare av myntet. Färre mynt i omlopp innebär förstås att högre pris på de som fortfarande cirkulerar. I skrivandets stund finns det fortfarande ca 154 miljoner BNB i omlopp.

BNB kan självklart användas på Binance, men även på deras decentralicerade exchange Binance DEX. På senare tid har många externa parter börjat bygga flitigt med Binancenätverket och har skapat system motsvarande Uniswap, så som Pancake Swap där man kan växla mynt med låga avgifter.

Fördelar

  • Snabbt nätverk med låga avgifter.
  • Relativt många mynt ovanpå nätverket idag genom BEP20 och BEP2. Lätt att växla mynt.
  • Drivs av en av de mest etablerade spelarna på kryptomarknaden.

Nackdelar

  • Centralicerad konsensus, kräver tillit till Binance.
  • Inget stöd för anonyma/hemliga transaktioner.

Att köpa

Det går att köpa direkt med kontokort eller banköverföring på Binance.

Nuvarande pris (CoinGecko)