Blockkedjor.se

VeChain (VET)

VeChain

Officiell webbplats: https://www.vechain.com/

VeChain är baserat i Singapore med CEOn Sunny Lu. Projektet startade 2015 för att fixa bristerna i logistik och spårbarhet när det gäller transport och produktkvalitet. Man använder RFID- och NFC-chip för att mäta omgivande miljö och produktens kvalitet och spårar detta på blockkedjan.

Konsensusmodellen är Proof of Authority (PoA), och man har 101 vitlistade noder i nätverket som ansvarar för att transaktioner och mätvärden loggas och sparas på blockkedjan. Detta skapar ett centraliserat system, men som sägs klara uppemot 10000 transaktioner i sekunden. Idag är det dock strypt till 50 TPS, och man har aldrig gett någon god anledning till detta.

Det är en plattform som klarar smarta kontrakt och decentraliserade applikationer (DAPPs). Man har redan idag flera fungerande applikationer och en lång rad med gedigna partnerskap - så som Walmart Kina, BMW och Renault.

De har en sidokedja som kallas VechainThor som används för transaktionsavgifter, samt ett sätt för passiv inkomst då alla som håller VET automatiskt får Thor, vilket skapar ett starkt community.

Fördelar

  • Bra lösning för att spåra kvalitet och paket. Walmart Kina använder det exempelvis för att spåra kött, från bönderna fram till butik.
  • Bra partnerskap.

Nackdelar

  • Centraliserad organisation och vitlistade noder.
  • Konkurrensen hårdnar från exempelvis WaltonChain och WaBi. Det finns egentligen inget hinder från att använda en annan blockkedja som inte har detta som huvudsyfte, så VeChain tokens syfte kan ifrågasättas.

Att köpa

De går att köpa BNB (Binance Coin) med kontokort på Binance och därefter köpa NEO för dessa.

Nuvarande pris (CoinGecko)