Blockkedjor.se

Monero (XMR)

Monero

Officell webbplats: https://web.getmonero.org/

Monero skapades år 2014 av ett gäng på sju utvecklare, varav de flesta har valt att vara anonyma. Det är ett communitydrivet projekt, som främst sticker ut för att värna om anonymitet. Projektet ursprung kommer ur ett tidigt kryptoprojekt kallat Bytecoin, som senare blev Bitmonero och till sist bara Monero ("Mynt" på esperanto).

Projektet använder ringsignaturer för att dölja vem som skickade XMR till vem. Inte ens summan är publik eller kan ses i efterhand. Det gör att en XMR alltid är en XMR. I Bitcoins fall så kan vissa BTC anses vara befläckade på grund av sitt ursprung. Men här finns det alltså inget ursprung att begrunda.

I kryptovärldens början användes Bitcoin i mångt och mycket för illigal aktivitet. Idag tros Monero användas för den här typen av transaktioner i stället då man insett att transaktioner därpå är i högsta grad är spårbara.

Till skillnad från de flesta andra kryptovalutor i sitt slag så har de en modell där blockstorleken är dynamisk och anpassningsbar. Man har därmed i viss mån löst problemet med skalbarhet som Bitcoin har. Även om man inte har problem med skalbarheten idag så tros det ändå inte fungera om valutan användes i mycket större utsträckning än den gör.

Fördelar

  • Anonyma transaktioner - något som kommer efterfrågas starkt framöver. Särskilt när nationer börjar införa förbud mot användandet av kryptovalutor.
  • Starkt community och tydligt användningsområde.
  • Dynamisk blockstorlek.
  • Bra och drivet kärnteam med ett eget research lab.

Nackdelar

  • Viss smutskastning mot projektet pga. illegala aktiviteter och omöjliggörandet av spårbarhet. Exempelvis verkar Coinbase inte intresserad av att sälja och tillföra handel med valutan av rädslan för att USAs regering kräver att veta vem som köpt vad.
  • Även om nätverket är decentraliserat så styrs en stor portion av validerandet av transaktioner av fyra mining pools, vilket skapar en viss centralisering.
  • Relativt höga transaktionsavgifter pga. den tunga krypteringen.
  • Användbarheten av plånböcker är bristfällig och ganska tekniktunga.
  • Även om projektet är tekniskt bra så kommer det många alternativ nu som ökar konkurrensen rejält, exempelvis Beam och Grin.

Att köpa

De går att köpa BNB (Binance Coin) med kontokort på Binance och därefter köpa XMR för dessa.

Nuvarande pris (CoinGecko)