Blockkedjor.se

Cardano (ADA)

Cardano

Officell webbplats: https://www.cardano.org/

Cardano är en Ethereumutmanare som skapades år 2015 av Charles Hoskinson, som var en av grundarna av Ethereum. Generellt används en modernare teknik och ett vetenskapligt angreppssätt. Medan Ethereum fortfarande använder sig av Proof of Work så använder Cardano sig av Proof of Stake.

Projektet har ett fantastiskt team, och det drivs på ett vetenskapligt och akademiskt vis. Det vill säga, all kod som slutligen blir en del av produkten granskas av och testas ordentligt. Det gör att utvecklingen ibland går långsammare än förväntat, men det ger också en kodbas som genomstrålar kvalitet.

Idag kan ADA användas för att skicka transaktioner fram och tillbaka, och sedan 2021 går det även att skapa tokens ovanpå Cardanos nätverk. Men där stannar också användningsområdet, då smarta kontrakt fortfarande inte introducerats. Men när det sker så förväntas plattformen användas för DAPPs, decentralicerade exchanges med mera.

Faser

Utvecklingen i Cardano sker i olika faser.

 1. Byron 2017 Grundstenen. En fungerande kryptovaluta med transaktioner infördes. Plånböcker utvecklades, och redan nu hade man snabba och billiga transaktioner.
 2. Shelley 2019 Decentralicerad. Införde möjligheten till staking/satsning. Det vill säga man kunde låsa sina ADA och därigenom vara med att bidra till det decentralicerade nätverket samt få en belöning för detta. Passiv inkomst alltså, vilket även bidrar till att priset på Cardano hålls på en bra nivå.
 3. Goguen 2021 Smarta kontrakt. Hittills har användningsområdet för Cardano varit något begränsat, utan har mest fungerat för spekulation. I skrivandets stund har tokens/symboler redan aktiverats, vilket betyder att andra värden och andra valutor kan vila ovanpå Cardano. När smarta kontrakt aktiveras blir det en riktig konkurrent till Ethereum.
 4. Basho Skalbarhet. Introducerar sidokedjor som möjliggör samtidiga transaktioner som sker parallellt. Cardano är snabbare än Ethereum även utan dessa, men för att på riktigt konkurrera med Visa och MasterCard så är det ett måste om decentraliceringen ska kunna bevaras.
 5. Volatire Styre/Ledning. Sista steget för ett decentralicerat nätverk, där en stakes inte bara medför avkastning, utan även ger dig rösträtt för att vara med i hur Cardano ska drivas framöver.

Charles Hoskinson Charles Hoskinson - mannen bakom Cardano

Fördelar

 • Akademisk och vetenskaplig metodik.
 • Många bra partnerskap.
 • Bra team, duktiga utvecklare.
 • De har separerat smarta kontrakt på ett eget lager, vilket gör flera saker enklare.
 • Proof of Stake i stället för Proof of Work, vilket är snabbare. Dock kommer även Ethereum att implementera detta framöver.

Nackdelar

 • Ett eget programmeringsspråk för smarta kontrakt kallat Plutus, vilket är bra men gör det krångligt för utvecklare att hoppa in i.
 • Utvecklingen kan ibland gå långsamt just för att de har ett vetenskapligt approach. Projektet kommer inte vara klart än på många år.
 • Inget stöd för anonyma/hemliga transaktioner.

Att köpa

Det går att köpa direkt med kreditkort eller banköverföring på Binance. Alternativt köpa Ethereum på CoinBase, flytta dessa till Binance, och därefter byta ETH mot ADA (Cardano).

Nuvarande pris (CoinGecko)