Blockkedjor.se

NEO

NEO

Officell webbplats: https://neo.org/

NEO skapades år 2014 av Da HongFei och Erik Zhang, och hette då Antshares. NEO kallas ofta för "Kinas Ethereum", eftersom de också bygger en lösning för smarta kontrakt, och är baserade i Kina. Kina är generellt kritiska till kryptovalutor, men har uttryckt sig positivt till just NEO.

Till skillnad från Ethereum så använder de inte Proof of Work, utan en delegerad variant av Byzantine Fault Tolerance. Detta gör valutan snabb och energieffektiv. De påstår sig klara uppemot 10000 transaktioner i sekunden (i jämförelse med Ethereums 7).

Målet är att skapa en smart ekonomi. Något som enligt den baseras på Digitala tillgångar (tokens), digital identitet och smarta kontrakt. Under 2019 etablerades ett partnerskap med Ontology (en annan kryptovaluta) där de tänker låta dem stå för de digitala identiteterna.

Till skillnad från Ethereum har man också en sidokedja som enbart hanterar Gas. Dvs den kostnad som krävs för att utföra transaktioner. De ger också innehavare av NEO en procentuell andel Gas, som fungerar som en passiv inkomst och staking.

Fördelar

  • Deras dBFT-lösning är snabbare och mer energieffektiv än många andra kryptovalutor och de kan nå upp emot 10000 transaktioner i sekunden.
  • Kina har uttryckt sig positivt till projektet, och Kina är som bekant en stor spelare.
  • Bra lösning för smarta kontrakt, och de gör det lätt för utvecklare genom att låta dem utveckla i kända språk som C++ (Även GoLang är på G).
  • Deras Gas-lösning för transaktioner och staking håller communityt drivet.

Nackdelar

  • Hård konkurrens, de är inte särskilt populära i väst och många nyare kedjor är än mer effektiva och snabba. Ethereum må vara långsammare men har i särklass flest utecklare och starkast community.
  • Organisationen är centralicerad.
  • Inget stöd för anonyma/hemliga transaktioner.

Att köpa

De går att köpa BNB (Binance Coin) med kontokort på Binance och därefter köpa NEO för dessa.

Nuvarande pris (CoinGecko)